Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Yeni Tarifler

latest

SİYAH ZEYTİN NASIL KURULUR

ARPA VE SAMAN Eski Ramazanlardan birinde iki arkadaş adet olduğu üzere Anadolu köylerine ramazan hocalığı yapmaya çıktılar. Rahat bi...





ARPA VE SAMAN
Eski Ramazanlardan birinde iki arkadaş adet olduğu üzere Anadolu köylerine ramazan hocalığı yapmaya çıktılar. Rahat birer köy bulmak için yollarına devam ederken bir akşam vakti yolları üzerindeki bir köyde misafir oldular. Ev sahibi köylü irfan sahibi, umur görmüş biriydi iki arkadaş akşam namazı yaklaştığı için, hazırlanmak istediler. Biri abdest almak için dışarı çıktı. Ev sahibi köylü içerde kalana sordu. Arkadaşının tahsili, terbiyesi yeterli midir. Kur'an'ı iyi okur mu, tefsir ve hadis öğrenmiş midir?

Odada kalan cevap verdi.

Yok canım, ne tahsil ve terbiyesi, ne ilmi?

Eşeğin biridir, bir şeyden anlamaz Biraz şarlatandır, ona güveniyor. Bu arada dışarı çıkan içeri girdi ve içerdeki dışarı çıktı Köylü içeri girene de arkadaşı için aynı soruyu sordu O da arkadaşı için şöyle dedi. Sığırın biridir İlim ve edepten hiç nasip almamıştır İstanbul'da boşuna kaldırım çiğnemiştir.

İki arkadaşın hazırlanması bitince birlikte akşam namazı kıldılar. Namazdan sonra ev sahibi akşam yemeği getirdi ve iki arkadaşı sofraya buyur etti. Sofrada ağzı kapalı üç tabak yemek vardı. Ev sahibi bunlardan ikisini birer tane önlerine, diğerini de kendi önüne koydu. "Haydi buyurun" deyince herkes önündeki tabağı açtı. İki arkadaştan birinin tabağında arpa diğerinin tabağında saman vardı.
Ev sahibi köylünün tabağında ise nefis bir tas kebabı bulunuyordu iki arkadaş şaşırdılar, kızarıp bozardılar. Ev sahibi onların bir şey söylemesine fırsat bırakmadan durumu aydınlatmaya başladı. Önce önünde arpa olana dönüp şöyle dedi.

Arkadaşın senin için eşeğin biridir dedi. Bunun için sana arpa koydurdum. Çünkü bir kimseyi en iyi arkadaşı tanır Kişiyi arkadaşından sorarlar. Sonra önünde saman olana döndü. Senin için de arkadaşın "sığırdır" dedi.
En iyi sığır yiyeceği saman olduğu için senin tabağına da saman koydurdum Buyurun, afiyet olsun, dedi. ..............................................................................................................................................


HAYIRLI GÜNLER:)
Sevgi saygı muhabbetler olsun tüm dünyaya:) Nasılsınız???

Antalyam'dan güzel bir güne merhaba dedik. Haydi hayırlısı. Özlenilen güzel bir kıssayla başladık.Bir kase lezzet bir yaşını doldurdu. Yorumlarınıza ve güzel dileklerinize teşekkür ederim, çooook sağolun can dostlarım. Bu gün aslında yaş pastanın tarifini girecektim . Siyah zeytin zamanı geçmeden bu tarifi girmek istedim.

Aslında hiç zeytinin yapılışlarını vermek istemiyordum. Arkadaşlarım bu güzel lezzetleri tadınca bunuda paylaş diyorlar. Tarifini vereyim deyince de bloğa koy oradan alırız . Hemde püflerine kadar yazıyosun, açıp okuyoruz sen bizim yemek kitabımızsın diyorlar. Bu sene daha farklı yaptım bu daha güzel oldu.

Hatta kızım akşam annecim bu zeytin mükemmel olmuş ellerine sağlık dedi. Marketten alıp yiyemiyoruz, çünki onların içleri canlı olmuyor. Boya koydukları belli onun için sizede yapmanızı tavsiye ederim. Benim zeytinimde kuruma aşamasında, sinide bekliyor, sertliğini ayarlayınca yağlıyacağım:) 15 günde yemeye başladık işlemler halen devam ediyor:)

Kuran’da dikkat çekilen besinlerden biri de zeytindir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, zeytinin yalnızca lezzetli bir besin değil, bunun yanında önemli bir sağlık kaynağı olduğunu da ortaya koymuştur. Zeytinin yanı sıra zeytinin yağı da önemli bir besin kaynağıdır.

Zeytin ve zeytin yağının sağlık açısından faydalarını şöyle sıralayabiliriz.

1) Kalp ve Damar Sağlığına Faydalı Olması Zeytin ve zeytinyağı içinde bulunan yağ asitlerinin çoğu tekli doymamış yağdır. Tekli doymamış yağlar kolesterol içermezler. Bundan dolayı zeytinyağı kandaki kolesterol oranını yükseltmemekte, tam tersine kontrol altında tutmaktadır. Zeytinyağı, kanda dolaşan LDL adlı zararlı kolesterol düzeyini düşürdüğü, aynı zamanda HDL adlı faydalı kolesterol düzeyini ise yükselttiği için kalp ve damar hastalarına ilaç olarak tavsiye edilmektedir.
Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin vücuda belli bir oranda alınması çok önemli.


2) Kanser önleyici olması.
Doktorlar zeytinyağının, bağırsak kanserlerinin başlamasını engellemek için midedeki asitle tepkimeye girdiğini ve kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini azalttığını. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda bulunan bir yağ olan B-sitosterol’ün, prostat kanseri hücrelerinin oluşumunu engellemede yardımcı olabildiği belirtilmiştir.



3) Artriti (eklem enfeksiyonu) zeytinyağı ve pişmiş sebze yiyen insanların eklemlerdeki kronik enfoksiyonel bir hastalık olan romatizmal artrit geçirme riskleri azalabilmektedir.



4) Kemik Gelişimine Yardımcı Olması Zeytinyağının içerdiği E, A, D, ve K vitaminleri, çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyumu sabitleyerek kemikleri güçlendirmesi bakımından oldukça önemlidir.


5) Yaşlanmayı Önlemesi Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar.

6) Tansiyonu düşürmesi

7) Çocuk gelişiminde önemli
Zeytin ve zeytinyağı, içinde bulunan linoleik asitten (omega-6 yağ asidi) ötürü yeni doğmuş bebekler, gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalı bir besindir. Linoleik asitin eksikliği, bebekteki gelişimin yavaşlamasına ve birtakım deri rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur.



8)İster sıcak, ister soğuk olarak tüketilsin, zeytinyağı mide asitini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, en mükemmel hale gelmesini sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltır. Ayrıca içindeki klor sayesinde de karaciğerin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan kurtulmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra beyin atardamarlarının sağlığına da olumlu etkisi vardır.
Archives of Internal Medicine dergisinin 27 Mart 2000



Daha bir çok faydası var bu az ve özü oldu:)))
Ben yemiyorum diyenler faydasını duyunca ben çok geç kalmışım diyecek:))



Haydi beyler bayanlar
Pamuk eller mutfağa
Hadi buyurun sele zeytini tadında zeytin yapımına:)

MALZEMELERİ
10 Kilo gemlik siyah zeytin
5 Su bardağı iri tuz ( Klasik paşabahçe bardağı )
1 Su bardağı şeker

YAPILIŞI
1) Önce zeytinleri yıkayalım ayıklayalım bir kavanoza katalım içine bir bardak tuzu koyalım sallayın kavanozu. Her sene bütün malzemeleri bir anda koyardım bu sene ayrı ayrı birer bardak koydum daha güzel oldu anlatayım.
Not: İsterseniz tuzu ve şekeri zeytini hepsini bir anda koyabilirsiniz öylede güzel oluyor.Suyunu süzmeyi asla ihmal etmeyin sadece tuzun hepsi girince zeytinin rengi açılıyor korkmayın,kurutma işleminde renk geri geliyor.


2) 3 gün geçsin 2. bardak tuzu ve bir bardak şekeri koyalım sallayalım. 3 gün geçsin 3. bardak tuzu koyalım sallayalım. 3 gün geçsin 4. bardak tuzu koyalım sallayın kavanozu.
Püf noktası.Her gün çıkan suyu süzelim. Nasıl baya tatlanmaya başladı.10 ila15 gün arası bu işlem yapılır.Yani tadına bakın CANLAR ağzınıza acımsılık gelmiycek.

Not:Zeytininiz yumuşayacak aaaa bozuldu gitti zeytinim diyeceksiniz, korkmayın zeytininize hiç bir şey olmadı. Kurutma işleminde kendini tekrar toparlayacak:)


3) Şimdi burayı iyi dinleyin sele zeytini olmasını istiyorsanız. Çuval bulamayız ama ben çantaların içinden çıkan beze koydum veya promosyon dağıtılan çantaya benziyor keselerde olur. Zeytinleri koyun içine kalan sonuncu bardak tuzuda koyun sallayın bir kase kapattığınız leğene koyun. üzerine bir ağırlık koyalım ben 4 kilo portakal poşeti koydum 5 gün dursun acı suyunun tamamen çıktığını göreceksiniz. Mutfakta çareler bitmez yeterki isteyelim.



Not: İsterseniz kavanozda işlemi devam ettirirsiniz ( keseye koymanıza gerek yok) tatlanınca yıkayıp kuruyunca kavanoza koyup yağlaya bilirsiniz.Size kalmış keseye koyarsanız sele zeytini gibi oluyor. Birde bende bu işlemleri evde yaptım zor gelebilir ama hiç zor değil:)


4) Şimdi son aşama yıkayalım siniye koyalım kurusun. Kuruyan zeytini kavanoza koyalım yağlayıp afiyetle yiyelim.

Püf noktası: Burada önemli olan zeytinler yıkayınca kuruyup kendini toplayana dek beklemek.

Dikkat: Zeytinleri ara ara sinideyken karıştırın. Kuruma kıvamını, sertliğini, isteğinize göre ayarlayın.

Püf noktası: Bir şey daha söyliyeceğim:)Zeytininiz istediğiniz kıvamda kurumadı ve sertleşmedi. O zaman fırın tepsilerine pay edin 170 derecede ısınan fırında 5 dakika bekletin bir sefer açın sallayın ters düz edin tepsileri yerleri değişsin sonra çıkarın iyice soğusun yağlayın. Korkmayın zeytinlere hiç bir şey olmuyor:)

Bu tecrübeye şöyle ulaştım geçen sene bende zeytrinleri az kurunca, fırın tepsilerinde kurutuyordum. Misafir geldi ortada olmasın diye fırına koydum ikram zamanı börek ısıtayım diye açtım fırını ısındı açtım içinde zeytinler. Gitti o kadarda emek çektim dedim misafirler gittikten sonra zeytini dökcemya baktımki çok güzel olmuşlar çok sevindim:)

Yeşil zeytin kurmayanlar hala geç değil, tarife buyurun.Yeşil zeytin nasıl kurulur:)








Kim istemez bu tabağı:)
AFİYET OLSUN:)
SAĞLIK SIHHAT DOLU HAFTALAR...










61 yorum

  1. Zeytinlere bayilirim cok da yerim kendilerini :)
    Ablacim postunu okuyamadim dar zamanimdayim..mailini kontrol ettin mi ablacim,gunaydin :)

    YanıtlaSil
  2. Günaydın canım iyi haftalar. zeytinleri yemeğe başladınmı yoksa . ne kadar güzel görünüyorlar. hersene yeni birşeyler öğreniyorum. bende ilk geçen yıl yaptım çok güzel olunca bu yılda cesaretlendim kurdum bakalım hala tatlanıyorlar. 2 haftadayım.:) sevgiler ellerine sağlık. afiyetle.

    YanıtlaSil
  3. evde yapmayı denemesemde çok severim zeytini canım.afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ayy pek imrendim, ama biz ham zeytini burada bulamayız:(
    ben hep evde yapmaya çalışırım bir çok şeyi..İmkânım olduğu müddetçe..
    Ellerine sağlık, afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Ayşe'cim çok güzel olmuş..Bizde zeytin ve zeytin yağı çok tüketilen besinler arasındadır..Zeytini bu zamana kadar hiç dışarıdan almadım..Köyden amcam her sene kurulmuş zeytinimi ve zeytinyağımı gönderir sağolsun..Senin tarife göre zor değilmiş..Bir ara denemek lazım.Tekrar teşekkürler sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Sele zeytini de çok güzel olmuş Ayşem
    ben de hiç suyunu dökmeden yapıyorum, biraz fazla olunca mecburen. Çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. Ben isterim. Ben isterim :) Yaşasın zeytin ve zeytinyağı. Vazgeçilmez lezzetler. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. Ayşecim,eline sağlık.Bu sene bende denedim,benim tarifim daha değişik.Biraz tuz oranı az, ama ben zaten 1,5 kilo zeytinden yaptım.Tamam hepimiz zeytini yaparızda ,bu kadar güzel süsleyemeyiz.Maşallah.

    YanıtlaSil
  9. Canımmmm kıssayı okudum.Zeytini çok severim hele de sele zeytinini bizim burada pazarın girişinde bir zeytinci var .Acaba işlenmemiş zeytin satıyor mu?Bu hafta bakacağım.Varsa bende tarifini uygulayıp yapmak istiyorum canımmm Yaş pasta tarifini de bekliyorummm.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar bu tarif beni çocykluğuma götürdü.İzmir'De yaşarken ağaçlardan kendimiz toplar kendimiz yapardık zeytinimizÇok da lezzetli olurdu. Aşka geldim zeytin denk getirirsem ben de denyeceğim inşallah:)) sevgiler...

    YanıtlaSil

  11. Hoş geldiniz canlarım:)
    Yapmanızı tavsiye ederim lokum gibi bunlar.
    Teşekkürler güzel ve özel yorumlarınıza.
    Sizlerede MAŞALLAH:)

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık ve çok teşekkürler Ayşecim, bir Ege'li artık gelen zeytinleri geri çevirmem:))

    YanıtlaSil
  13. Kıssayı yine büyük bir merakla okudum, çok doğru hani derler ya kim olduğun arkadaşından belli olur diye.

    Yengem Şarköy-Mürefte'li haliyle zeytinlerini ve yağlarını kendileri yapıyorlar ve sağolsun bize her sene getirir. Dışardan pek almıyoruz bizde.

    Ellerine emeklerine sağlık canım benim...

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,
    Zeytin ağacının yetişdiği bir yörede olmanız büyük bir lütuf. Zeytinin, biz insanlar için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu bilmeyen yoktur.

    Ben daha hiç canlı bir şekilde zeytin ağacında zeytin görmedim. Herhalde dalında iken zeytinin rengi yeşildir. Sizin tarifinizde yer alan zeytin dalından yeni koparılmış yeşil zeytin mi, yoksa dalında biraz siyahlaşıyor mu?

    Bu güzel ve yararlı paylaşımınız için teşekkür ederim.

    Arpa ve Saman hikayesinden alınacak ders te çok önemli ve yabana atılmayacak bir hissedir.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  15. kıssadan hisse hikayenize bayıldım....zeytinlerde süper ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Değerli arkadaşım,
    Zeytini çok severim,çok faydalı olduğu için her zaman soframdan eksik etmem.Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Ayşe'ciğim bu tarifide dört gözle bekliyordum.Yazlıkta üç adet zeytin ağacım var yeşil zeytini senin tarifinle yaptık afiyetle yiyoruz kısmet olursa seneye siyah zeytinide mutlaka deneyeceğim.Teşekkürler.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  18. zeytın en sevdıgım kahvaltılıkların basında gelır ama hazır alınca sevıyorum:))) bu tembelım demekten daha kolay :))

    YanıtlaSil
  19. Ayşe'ciğim ellerine sağlık ama biz buralarda tatlandırmaya zeytin bulamıyoruz ki:(( bencede çok güzel olmuşlar. İnsanın sabahtan akşama kadar zeytin yiyesi geliyor.. Çok öptüm ablam seni. Canımın içi...

    YanıtlaSil
  20. Gönlü güzelim nede güzel resmetmiş.
    Aslında sana maşallah.
    Zeytin süsüne püsüne sevinmişdir.
    Ellerine sağlık.
    Arkadaşlık çok önemli dersler alındı.

    YanıtlaSil
  21. Hey rabbim şükür sana.
    Bizim için neler lütfetmiş.
    Ellerine ve gönlüne sağlık lezzetlim.

    YanıtlaSil
  22. Gönlü güzelim nede güzel resmetmiş.
    Aslında sana maşallah.
    Zeytin süsüne püsüne sevinmişdir.
    Ellerine sağlık.
    Arkadaşlık çok önemli dersler alındı.

    YanıtlaSil
  23. Canım,
    öyküye bayıldım.Ağızdan çıkan söze ve dostluğa ne güzel anlam katmış.
    Zeytine bayılırım ,senin ki gibisinin ise yemem de yanında yatarım. Süpersin. Öykü ve tarif için teşekkür ederim.
    Senin o güzel gülünü severim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  24. Gerek kıssan ve gerekse zeytinin faydaları ve yapılış tarifleri için çok teşekkür ediyorum. Emeğine sağlık canım. Zeytin benim soframının olmazsa olmazı.. tarifini verdiğin iyi oldu. Bundan sonra ben de kendim yaparım.. sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  25. Zeytini zaten çok severdim, yazını okuyunca daha da bir sevdim.
    Teşekkürler bu güzel bilgiler için...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. hamarat arkadaşım benim, emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  27. zeytine bayılırım çok ta yerim ger.ekten faydası varmış bende okumuştum biyerde yemeyenlere duyurulur:))
    canımm benim bu güzel tarif için çok teşekkürler sana tatlım:)

    çikolata sepeti hediyeli kampanyam var beklerim..

    YanıtlaSil
  28. Canım ben geldimde bu zeytine bayıldım ve pazarda bulabilirsem yapacağım hemen bende, şahane gözüküyorlar:)Birde sormak istediğim çok olursa uzun süre bekleyince yumuşarlarmı acaba?
    Bu arada kıssadan hissen yine çok öğretici, bana arkadanışını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim diye keyifden söylememiş büyüklerimiz:)Öpüyorum canım!

    YanıtlaSil
  29. Kuzummmm hamaratım nasılda güzel görünüyor o mübarekler ellerine sağlık.Banada kahvaltıda peynir-zeytin domates olsa yeter öpüyorum
    kocaman...

    YanıtlaSil
  30. kendi ellerimle toplayıp kendi ellerimle yaptığım siyah zeytinleri bende paylaşacaktım sen benden once davrandın ama iyi oldu fikir verdin ellerne sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  31. çok güzel anlatmışsın maşallah :)
    ben de kendi ağacımızdan toplayıp yapıyorum,siyahları yuvarlama(salamura) ve sele,yeşilleri çizme ve yuvarlama :)
    şeker koymuyoruz ama merak ettim sebebini biliyorsan bilgilenmek istiyorum

    YanıtlaSil
  32. Zeytini evde yapmanız çok güzel.
    Kıssan tariflerin sen harikasın.

    YanıtlaSil
  33. çok severim hiç denemedim ama öğrenmiş oldum :)

    YanıtlaSil
  34. çok güzel bilgiler veriyorsun canım bu zeytinlerin yanına ekmekle yağına bandıra bandıra yemek lazım Allahım ne güzel nimetler vermiş

    YanıtlaSil
  35. hikayendeki ev sahibi ne güzel ders vermiş *arkadaşlara*.Bu sene ben de biraz yeşil ve siyah zeytin yaptım,beğenilirse her sene yapmaya niyetliyim,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  36. Benim zeytinimi annem yapar,haızra konarım yani..:))
    Ellerine sağlık canım,nefiss görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  37. Nasıl güzel bir görüntü o öyle Ayşe'm. Ellerine sağlık. Afiyetle tüketin canım. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil

  38. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
    Teşekkür ederim.

    Recep bey bu siyah zeytin dalında durunca kararıyor istersen yeşilkende toplarsın bir kaç hafta önce yeşil zeytin tarifi vermiştim.

    YanıtlaSil

  39. Kalbe giden yol canım zeytin çok olursa yumuşarmı diyorsun.
    Güzel kurutursan hiç bir şey olmaz:)

    YanıtlaSil
  40. siyah zeytini çok ama çoook severim :))
    aramızda ayrı bir bağ var zeytinle :))
    sen yap biz yiyelim ablam :))
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  41. offff çok güzel ama bende de var:)))banada kayınvaldem antalyadan gönderiyor sağolsun....ama artık bende öğrenicem zaten istiyodum ama antalyaya taşınınca zaten mutlaka yaparım....bu tarifi uygulayacağım....bana yazdıkların çok güzel treşekkür edrim arkadaşım hepimiz güzeli hak ediyoruz hepimiz Allahın sevgili kullarıyız bence iyi kullanmak insanın elinde....taşınmayı seninle tanışmayı sabırsızlıkla bekliyorum...umarım şu blog buluşması ben ordayken olur...bir Ayşegül hanımada gideyim bakayım umarım oda artık iyi olmuştur...sevgiler canım

    YanıtlaSil
  42. ha unuttum hikayeye bayıldım....

    YanıtlaSil
  43. Nasıl güzel göründü gözüme. Ellerine sağlık. Bizimkiler de olmak üzere ve hala paylaşacağım :)

    YanıtlaSil
  44. CANIM BENDE DE VAR..BABAM CIFTIKTEN GETIRDI..PLASTIK SISEDE...BAKALIM BECERECEKMIYIM:))))))))))))

    SENIN EKLLERINE SAGLIK.....

    YanıtlaSil
  45. Paylaşım için teşekkürler.Bende sizi bloğuma beklerim.
    http://jakopapaganbakimi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  46. canım blogunun yenı yaşı kutlu olsun.Zeytın sevmeyen yoktur sanırım. Bizim evde yemek yanında bile yenıyor ve salata dostuğu gayet güzel oluyor.ellerıne, emeğine saglık canım.

    YanıtlaSil
  47. Ayşe ablacım ellerine kollarına sağlık... Harika görünüyor zeytinler gerçekten.. Bizde de ağaç zeytin çok annem de sağolsun yapıyor ben hüpletiyorum :) Belki ben de denersem birgün yararlanırız bu faydalı yazından. Çoooooooooook sağol! Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  48. ablacım tekrar gelicim yazıları okuyamadım fotoğrafa bakıp çıkmak zorunda kaldım selam verim dedim ama zeytin pasta kadar şık ve güzel duruyor yahuuuuu :)öper seni ben..

    YanıtlaSil
  49. ne kadar guzel kendi zeytinizi kendinizin kurma imkanlariniz var !!!
    mis gibi zeytin kokularida tuttu burnuma Aysecim ellerine saglik ilk defa zeytinin nasil kurulduguna dayil bilgi aldim:!) çok tesekurler hikaye paylasiminda çok hostu ne iyi ediyorusun hem midemizi hem beynimizi doyuran bu paylasimlari için çok çok tesekurler canimcim !

    YanıtlaSil
  50. canım benimmm yorumun beni çok mutlu etti bende sizleri çok özledim ama tempodan dolayı malesef vakit ayıramadım..zeytinlerinde çok harika gmörünüyor ellerine sağlık.annemlerde kendileri yapar çok lezzetli olur..inş antalyaya geldiğimde sanada uğrayayım ozaman çayın yanına ikram edeersin olur mu canım:-))

    YanıtlaSil
  51. Hikaye çok hoşuma gitti ibretlik gercekten.Zeytine gelince himmm icim gitti ama burada yapmak gibi bir luxum yok malesef :-(
    Hazır alıp yiyoruz, emegine sağlık şifa olsun...
    Selaarimla.

    YanıtlaSil
  52. Ayşe ablacım nasılsın iyisindir inşallah. Bu günlerde fazla uğrayamıyorum bloğa bazı sebeplerden ama resmi görünce ağzım sulandı. Pazar günü eşime aldırayımda yapayım inşallah.
    Ellerine sağlık. Allaha emanet ol inşallah.

    YanıtlaSil
  53. Bu guzel hikayeleri paylasmakta bir marifet:)) cok tatlisin..Zeytinlere bayildim hani olsada yesem dedim...guzel bilgiler vermissin sagol canim..sevgiler..Huzurlu saglikli, mutlu bir yeni yil diliyorum..

    YanıtlaSil
  54. Ellerinize sağlık, harika bir paylaşım olmuş...

    YanıtlaSil
  55. O ne şatafat.
    O ne ihtişam.
    Zeytin süsünden memnun.
    Yemekler kadar kıssa ve bilgilerdede çok başrılısın bana maşallah demek düşüyor eşiniz ve çocuklarınız çok şanslı kıymetinizi çok bilsinler . Sevgiler.

    YanıtlaSil
  56. O ne şatafat.
    O ne ihtişam.
    Zeytin süsünden memnun.
    Yemekler kadar kıssa ve bilgilerdede çok başrılısın bana maşallah demek düşüyor eşiniz ve çocuklarınız çok şanslı kıymetinizi çok bilsinler . Sevgiler.

    YanıtlaSil
  57. hıkayanın etkıleyıcılıgının yanında zeytınlerın guzellıgıı olsa hepsını yesem derdındeyım suan yapma deıl yeme:)

    YanıtlaSil
  58. çok güzel hisseymiş ablacım afiyet olsun onlara haketmişler :))))
    zeytini de yağını da çok severim misler gibi görünüyor senin ellerinden çıkan herşey zaten öyle de hadi neyse :))))ben pastaya uçuyorum ışınlanıyorum hatta :))))

    YanıtlaSil
  59. Çok severim hiç dayanamam zeytine.Elinize sağlık.
    Bu arada yeni bir yılı karşılıyoruz,iyi seneler diliyorum şimdiden.

    YanıtlaSil
  60. Ayşecim; zeytine şeker konulduğunu ilk defa duyuyorum diye haykırdım, eşim de "ben biliyordum" dedi:)))) Herşeyi çok bilir zaten:) Şaka bir yana, herhalde fermentasyonu hızlandırdığı için iyi oluyordur, değil mi? Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  61. Ahhh ah zeytin mi nerde....İstanbula taşındığımdan beri yapmadım...İzmirdeyken çok yapardım yeşilini-siyahını....

    YanıtlaSil